Pages

Sunday, December 19, 2010

EPISODE SESUDAH BERUMAHTANGGA

Assalamualaikum semua..
Heyy..!! I'm back.. Tak sangka aku boleh kembali lagi ke sini selepas hampir sebulan tidak meninggalkan jejak.. Mak tak sangka u alzz.. huhhuu

Neway, ini adalah entri pertama aku selepas berkahwin dan ini juga merupakan entri pertama aku untuk bulan Disember.. at least ada gak satu entri ye dakk??!! hehehe.. (gila babas punya pemalas aku ni nak update blog)

OK.. kita kembali ke alam realiti...
Errmm.. sedar tak sedar hampir sebulan mr_khai telah mendirikan rumah tangga. Dah jadi suami orang mr_khai ni rupanyaa.. Kalau tengok pada fizikal dan muka mr_khai, pasti ramai yang tak percaya yang mr_khai ni dah beristeri. Dan tak kurang juga ada yang ingat mr_khai ni masih belajar di peringkat menengah.. Dan yang penting, kalau pegi beraya.. masih ada lagi yang menghulurkan duit raya.. Haa!! Itulah nikmat fizikal yang Tuhan bagi kat mr_khai yang kecil molek dan awet muda ni, ahakzz.. bak kata pepatah melayu lama.. tak lekang dek panas, tak lapok dek hujan.. hehehe.

OK.. bercerita mengenai alam rumahtangga pula, bak kata orang yang dah lama kawin (yang baru kahwin pun nak kata gak), "biasalah.. baru nak mula hidup. Memanglah susah sikit.." So, kenalah pandai-pandai mengatur perbelanjaan kerana mereka kata "lepas kawin ni nak kena pakai banyak duit." Mana tak nyaa... kalau dulu segala perbelanjaan adalah sendirian berhad. Sendiri punya gaji, sendiri makan..
Tapi sekarang, dah nak kena kasi cekik anak orang.. Dalam masa yang sama, Mem Besar (omak den laa..)pun nak kena hulur gakk.. tu kewajipan anak lelaki tu.. tak boleh tidak!!

Pastu, kalau dulu ada motor jerr.. tapi sekarang dah nak kena pakai keta. Nak pulak, rumah mentua nun jauh di terengganu. Takkan pulak nak balik naik bas, sampai bus stand pak mertua jemputt.. Malu den!! Nak tak nak, kena jugak amek keta sebijik. Barulah sedap nak balik terengganu.. Dah tu, keta tu bukannya boleh jalan pakai air jer.. nak kena bajet pulak duit minyak. Nak dijadikan cerita pulak, wife mr_khai kena posting walaupun dalam negeri melaka tetapi adalah jauh daripada kediaman mr_khai sekarang. Nak taknak, dah nak kena sewa rumah (tambah lagi satu peruntukan untuk bajet rumah sewa). Berulang pulak mr_khai ni dari Selandar ke Masjid Tanah..

Kalau dari Masjid Tanah ke tempat kerja mr_khai dalam kondisi hujan, bolehlah jugak mr_khai gagahkan jua menunggang motosikal.. tapi kalau dari selandar ke Masjid Tanah menaiki motosikal waktu hujan, jawapannya, memang lencun lah di buatnyaa.. Pastu, kalau hari-hari mr_khai berulang dari selandar ke masjid tanah dengan motosikal, ada patah pinggang ni ha dibuatnya.. Bak kata kengkawan mr_khai yang nakal tu "kebas telor dibuatnya" Jadi.. sesekali tu nak jugak kena bawak keta. Nak tak nak, dah nak kena bajet duit minyak keta pulak berulang dari selandar ke masjid tanah. Konklusinya, benarlah kata mereka itu bahawa lepas kawin ni memang kena pakai banyak, banyak, banyak sangat duit.. Memang nak kena kira betul-betul bajet bulanan suami isteri.. kalau tak, ada yang hujung bulan makan pasir dengan air paip jerr.. huhhuuu.

Satu mr_khai nak tambah dan tekankan kat sini, itu lah pentingnya ada saving.
Jadi.. wahai saudara-saudaraku (especially kaum adam) yang ada keinginan untuk mendirikan rumah tangga ataupun yang dah sampai seru untuk berumah tangga, buatlah preparation dari segi kewangan anda mulai sekarang. Saving itu bukan saja penting untuk majlis perkahwinan, tetapi jugak penting bagi anda untuk memulakan kehidupan baru selepas berkahwin. Kalau terpaksa buat loan, buatlah.. tapi make sure yang anda men'spare'kan sedikit wang tersebut untuk kehidupan selepas berkahwin. Buatlah bajet (kira gaji anda dan pasangan), dan senaraikan apa yang perlu anda dan pasangan langsaikan apabila tiba hujung bulan. Mana-mana perbelanjaan yang boleh dikurangkan, kurangkanlahh.. Dalam masa yang sama, buatlah potongan tabung haji melalui slip gaji kerana time sesak, at least ada jugak tabungan anda kat situu.. kerana mr_khai percaya, tak ramai antara kita yang akan dengan 'willingness' nya pergi ke bank untuk membuat simpanan.. So, dengan cara potongan melalui slip ni je la boleh membantu kita 'menyimpan'.. sebab akhirnya korang akan keluarkan jugak duit tu time sesak.. Wahhh!! tetiba mr_khai dah jadi cam pakar pengurusan kewangan pulakk.. hehehe.

Terpulang la pada kalian sama ada nak terima pakai pandangan mr_khai atau tak.. lagipun, mr_khai baru aje mendirikan rumah tangga. keberkesanannya masih belum dapat dipastikan. tapi kata orang, tak salah benda yang baik tu kita kongsikan bersama dengan orang lain. Akhir kata, menabunglah untuk masa depan.. hehehe
Wassalam





Friday, November 26, 2010

::ENTRI TERAKHIR DI BULAN NOVEMBER:: ~Debaran Bergelar Raja Sehari..~

Begitu cepat masa berlalu.. Sedar tak sedar, November sudah pun hampir ke penghujungnya. Ini bermakna kurang lebih sebulan lagi kita akan menyambut tahun baru. Bagi aku pula, penghujung November ini bakal membawa kepada satu lagi fasa kehidupan dalam putaran hidup seorang insan iaitu menempuhi alam perkahwinan. 

Tanggal 27hb November 2010, tarikh keramat yang bakal menyatukan aku dengan si pilihan hati yang aku kenali semasa menghadiri Kursus Induksi Umum 2, 3 tahun yang lalu. InsyaAllah, jika tiada aral melintang, pada malam ini aku dan keluarga akan berangkat ke Terengganu dan semoga kalian mendoakan perjalanan kami ke sana akan diberkati dan dirahmati dan semoga kami semua selamat sampai ke sana dan juga selamat jua kembali ke rumah masing-masing.

Pelbagai persiapan telah aku dan keluarga lakukan sebagai persediaan majlis di rumah kami pada 4hb Disember 2010 nanti. Pendek kata, selagi tak habis majlis, ada saja barang yang tak cukup. Memang terasa juga beban berkahwin pada era moden hari ini. Ya lah.. kalau dulu kenduri kawin tak perlu nak sediakan segala macam goodies, paper beg, sourvenier, pelamin yang grand, baju yang vogue, dll., tetapi oleh kerana dek tuntutan trend masa kini yang mana kalau takde tak sah (dalam erti kata lain, kalau takde musti ada orang mengata), nak tak nak... terpaksa la juga buat, walaupun ...??!! 

Semakin dekat tarikh nak ke Terengganu, semakin kencang denyutan adrenalin jantung aku ni dibuatnya.. Ya laa.. selain sibuk menyiapkan segala tok nenek barang dan kelengkapan majlis, aku juga perlu mempersiapkan diri dari sudut mental, fizikal, rohani dan jasmani sebelum bergelar suami dan juga menantu. Sebelum ni, hanya perlu pikir tentang diri kita dan keluarga kita sahaja, tapi lepas ni, dan nak kena pikir yang sorang lagi, famili dia, sedara mara dia, dan kalau ada rezeki dah nak kena pikir soal masa depan anak-anak (wahh.. jauhnya berangann.. hehehe). Tapi, tulah dugaan yang perlu ditempuh oleh aku dan secara fizikal dan jasmaninya, aku rasa telahpun bersedia 80-90%. Yang masalahnya adalah dari segi mental dan kerohanian..

Aku akui, mental dan rohani aku ni masih belum cukup kuat dan cukup terisi dengan perkara-perkara positif dan juga kebaikan. Tetapi, itulah cabaran yang aku perlu hadapi dengan mencabar diri aku untuk menjadi suami, anak dan menantu yang baik.. InsyaAllah.

Apapun, aku harap, doa kalian akan senantiasa mengiringi pemergian aku dan keluarga ke Terengganu, dan semoga semua yang dirancang akan berjalan dengan lancar, serta perjalanan majlis di kedua-dua belah pihak juga akan berlangsung dengan selamat dan mendapat keberkatan dan keredhaan Allah.. amiin.

Di kesempatan ini, aku ingin mengundang para followers, pembaca blog dan mereka yang mengenali diri aku secara dekat mahupun secara maya sekiranya mempunyai kelapangan untuk menghadiri majlis perkahwinan di rumah aku pada 4hb Disember 2010 (Sabtu) nanti. Di bawah ini, aku sertakan kad jemputan dan peta untuk memudahkan perjalanan anda ke destinasi rumah pengantin.


Akhri kalam, mungkin, ini adalah entri terakhir aku sebagai orang bujang kerana selepas ini, aku akan bergelar suami orang. Sekiranya ada entri sebelum ini (semasa zaman bujang dan hati sedang panas) yang menyinggung perasaan mana-mana individu, pertubuhan kerajaan dan bukan kerajaan atau sesiapa sahaja, aku ingin menyusun jari sepuluh memohon kemaafan dari hujung rambut hingga hujung kaki dan insyaAllah selepas ini, aku akan cuba memperbaiki segala kelemahan yang ada pada diri ini supaya entri yang akan di pos selepas daripada ini tidak disertai dengan emosi dan perasaan amarah semata-mata sebaliknya dengan kata-kata yang penuh hikmah dan kebijaksanaan.
SEKIAN, ASSALAMUALAIKUM..



Tuesday, November 16, 2010

:: KEGILAAN BARU ::

Aku punya kegilaan baru kini.. bukan gila talak, juga bukan gila kentang, apatah lagi gila khinzir.. tetapi, inilah kegilaan baru yang muncul dalam hidup aku...


yupp.. tepat sekali.. inilah kegilaan baru aku... BOWLING!! 

yeaahh!! mungkin ini bukan satu kegilaan baru buat kalian, tapi ianya kegilaan baru bagi aku. Bukan tak pernah main sebelum ini, cuma lately ni aku rasa cam seronok, 2 ronok dan beronok-ronok nak main lagii.. 

Asalnya, aku main hanya untuk suka-suka dengan kengkawan di tempat keja aku. Pastu, dia orang ajak pulak repeat lepas makan ikan bakar kat umbai aritu. Santak sampai 2 pagi jugak la aku sampai rumah time tuu.. (sebab lepas main boling kitaorang singgah karoke.. huhhuu). Series pastu aku rasa cam dah tak minat nak berkaroke lagi (biarpun sebelum ini, karoke adalah kegilaan aku) tapi sebaliknya gian nak main boling.

Aku bilang sama mereka, "weii.. napa la selama 30 tahun aku hidup membujang ni, korang taknak happening2 ngan aku sebelum ni. Time aku dah nak kawin tak sampai sebulan lagi baru la korang nak ajak aku havoc2 rembak sana sini.."

aduiisss!! leh tak postpone kawinn.. hehehe. 
Tapi aku harap, bakal wife aku tu akan memahami akan kegilaan dan minat aku nantii..

Baru-baru ni kami membaling lagii.. oleh kerana 3 game adalah cuma berharga rm10, maka dengan semangatnya kami telah bermain 6 game pada malam itu.. betul-betul gilerr!!
Apapun, aku sangat seronok dan tak sabar untuk bermain lagi selepas ini.

Tapi, aku tak pasti akan dapatkah aku mengulangi saat-saat beronok-ronok dengan kengkawan KMM aku yang sangat happening dan gila-gila ini lagi kerana aku sangat khuatir si dia akan cemburu kerana kengkawan KMM aku itu adalah semuanya perempuan.. hehehe

Apapun, buat masa terdekat ini aku terpaksa merehatkan diri sebentar daripada bermain boling kerana perlu menumpukan perhatian kepada persiapan majlis perkahwinan aku yang bakal berlangsung kurang lebih 2 minggu lagii..

Akhir kata, Salam Aidil Adha kepada bloggers semua..

Saya bersama cik Mala - salah seorang pekerja di Matrik
-kat tempat kasut pun sempat nak posing lagi-

Tuesday, November 9, 2010

::: Entri pertama di bulan November... ::: ~PAKU DI DINDING HATIMU~

Errmm.. lama sungguh rasanya aku berehat (berehat kerr??) daripada aktiviti berblogging nii.. Maklumlah, membuat banyak kerja dalam satu masa (keje + studi + assignment + personal life + etc..), bukanlah 'kepakaran' aku..


Kini... Alhamdulillah kerana semuanya telah kembali kepada sediakala. Assignment pun dah takde, final exam pun dah selesai.. cuma kerja dengan personal life tu sampai mati pun takkan selesaii la kann??!! So, dapatla aku meluangkan kembali masa-masa aku yang bizi (bizi la katanyaaa..) dulu, dengan kembali bersosial di laman sesawang ini (FB n blog).


So, untuk entri pertama di bulan November ni, aku just nak forwardkan email yang aku terima lebih kurang tiga tahun lalu daripada seorang kawan sebagai pembuka bicara setelah lama berehat...

Ada seorang pemuda yang sangat pemarah. Dia tidak dapat
mengawal kemarahannya walaupun ianya hanya satu masalah kecil sahaja.
Pada suatu hari, bapanya telah menghadiahkannya dengan seguni paku.
"Untuk apakah paku-paku ini ayah?" tanya pemuda tersebut.
"Setiap kali kamu marah, kamu pakulah tembok batu di hadapan rumah kita
ini, bagi melepaskan kemarahan mu" jawab ayahnya. Pada hari yang
pertama sahaja, pemuda itu telah memaku sebanyak 37 batang paku pada tembok batu
tersebut. Selepas beberapa minggu, setelah dia dapat mengurangkan kemarahannya,
jumlah paku yang digunakan juga berkurangan.

Dia mendapati, adalah lebih mudah mengawal kemarahannya dari memukul paku
menembusi tembok batu tersebut. Akhirnya tibalah pada suatu hari,
dimana pemuda tersebut tidak marah, walau sekali pun.
Dia pun memberitahu ayahnya mengenai perkara tersebut dengan gembira.
Bapanya mengucapkan tahniah dan menyuruh dia mencabut kembali paku itu
satu persatu, pada setiap hari yang ia lalui tanpa kemarahan.
Hari berganti hari, dan akhirnya dia berjaya mencabut kesemua paku-paku
tersebut. Pemuda tersebut lantas memberitahu perkara tersebut
kepada bapanya dengan bangganya.

Bapanya lantas memimpin tangannya ke tembok tersebut dan berkata "Kau
telah melakukannya dengan baik, anakku, tetapi lihatlah kesan lubang-lubang
di tembok batu tersebut, tembok itu tidak akan kelihatan sama lagi
seperti sebelumnya. Bila kau menyatakan sesuatu atau melakukan sesuatu ketika
marah, ianya akan meninggalkan kesan parut dan luka, sama seperti ini.
Kau boleh menikam seseorang dengan pisau dan membunuhnya. Tetapi ingatlah,
tak kesah berapa kali kau memohon maaf dan menyesal atas perbuatam mu,
namun lukanya masih tetap ada. Luka di hati adalah lebih pedih dari luka fizikal.

Sahabat adalah permata yang sukar dicari.
Mereka membuatkan kamu ketawa dan menggalakan mu ke arah kejayaan.
Sahabat juga adalah seorang pendengar, berkongsi suka dan duka dan
sentiasa membuka hatinya kepada kita.

"Maafkan saya sekiranya saya pernah meninggalkan kesan berlubang di dinding hati anda."




Wednesday, October 20, 2010

MUSIM PEPERIKSAAN KEMBALI LAGI...


Musim peperiksaan akhir semester kini kembali lagi.. di mana-mana IPTA/IPTS, pelajar-pelajarnya sedang sibuk menyiapkan diri untuk menghadapi peperiksaan akhir. Bak kata omputih, masing-masing sedang berada dalam minggu study week.. Masing-masing sedang bertunngkus lumus membuat persediaan bagi memastikan yang mereka akan dapat menjawab soalan peperiksaan itu nanti dengan baik..

Di tempat aku, di Kolej Matrikulasi Melaka (dan juga di seluruh kolej matrikulasi lain), pelajar-pelajarnya juga sedang sibuk mentelaah ilmu-ilmu yang telah disampaikan oleh cikgu-cikgu mereka.

Di tempat yang sama, terdapat juga seorang pelajar (e-PJJ) yang merangkap pekerja di Perpustakaan Kolej tersebut, seolah-olah tidak terkesan dengan kesibukan pelajar-pelajar lain di seluruh negara yang sedang sibuk mengulangkaji pelajaran. Sebaliknya, dia masih lagi sibuk menyiapkan tugasan-tugasan/assignment yang diberikan oleh pensyarahnya meskipun di saat-saat dia sepatutnya menyiapkan dirinya dengan mengulangkaji pelajaran. Dalam masa yang sama, dia juga masih sibuk bermain FB di tempat kerjanyaa.. Di hujung minggu yang lalu juga, dia masih lagi sempat bersuka ria bersama-sama rakannya berkaraoke dan bermain boling sehingga larut malam.. Apakah ini ciri-ciri seorang pelajar cemerlang yang mengharapkan kejayaan dalam peperiksaannya, tetapi dalam masa yang sama tidak mempersiapkan dirinya untuk menghadapi peperiksaan yang bakal tibaa??
Renung-renungkan, dan selamat beramal :-)


Friday, September 24, 2010

~LARUT~

Aku terus larut..
Larut dan hanyut dibawa arus deras waktu
Waktu yang menandakan saat untuk menghantar assignment kian tiba
Dan aku terus larut tanpa meninggalkan walau seberkas jejak sekalipun

Entah bila akan benar-benar kembali
Kembali membersih 'sawang-sawang' yang kian kelihatan di blog ini
Hanya sekadar menjengah sebentar di dinihari
Demi menyatakan hasrat hati
Aku ingin kembali
Kalian tunggu..
Aku pasti akan kembali

Malam kian larut..
Dan di dinihari ini..
Aku masih di sini..
Bertemankan malam yang semakin sepi
Syukur.. 
Laptop, kertas-kertas dan bahan-bahan assignment masih setia menemani
Biar bola mata semakin mengecil
Biar esok masih ada tugas menanti di kantor
Namun perjuangan harus diteruskan
Biar malam menjemputku untuk lena beradu..

~nukilan: mr_khai~



Wednesday, September 15, 2010

~EPISODE RAYA TUAN PUNYA BELOG~

Tahun ni merupakan tahun terakhir tuan punya belog ini beraya sebagai orang bujang..
Sungguh tidak seronok sambutan raya tahun ini kurasakan.. Mungkinkah kerana ini merupakan tahun terakhir aku menyambutnya sebagai orang bujang atau mungkin kerana bebanan assignment yang dipikul di atas batu jemala aku telah sedikit sebanyak merenggut kebahagiaan dan keseronokan aku untuk menyambut raya tahun ini??


Hakikatnyaa.. ketidakseronokan aku menyambut raya tahun ini tiada kaitannya dengan tahun terakhir aku beraya sebagai orang bujang kerana biarpun tahun hadapan aku sudahpun berumahtangga (insyaAllah), tapi jangan dilupa yang aku ni masih boleh lagi dikategorikan sebagai bujang iaitulah... BUJANG TIGA... ngehehehee..


Adapun yang tidak menyeronokkan aku beraya pada tahun ini adalah kerana memikirkan assignment yang masih tak siap-siap lagi. Bukannya aku malas atau tidak berusaha untuk siapkan, tetapi sudah hampir tiga minggu aku mencari bahan dan maklumat untuk dua assignment (arkib dan electronic publishing) ini, tetapi masih tidak ditemui maklumat yang diingini. Jadi, SANGAP la jawabnya aku mencari maklumat yang tak jumpa-jumpa itu selama tiga minggu ni. Minggu depan dah nak kena submit, tapi satu habuk pun tak buat lagi.. Isk.. Isk.. ingatkan makin nak habis belajar makin seronok, tapi makin nak habis, makin SANGAP pulak dibuatnyaa.. Sudahnya, aku sempatlah beraya dua hari.. Pastu, terus bertungkus lumus mencari bahan dan maklumat untuk assignment-assignment tersebut.. huhhuuu..


Tika dan saat aku menaip entri ini, aku sedang dan masih lagi mencari maklumat untuk assignment tersebut. Adapun faktor yang membuatkan aku sempat lagi 'menyinggah' kat sini (blogspot) adalah kerana line broadband aku yang ala-ala syahdu lagi sendu di pagi raya yang boleh membuatkan aku tertido pastu bangun balik.. eh..eh masih tak sudah lagi.. pastu tido balik, pastu bangun balik pun masih tak habis loading.. sudahnya, tu yang aku singgah kat sini jap, menghapdate blog yang dah bersawang ni.. at least.. ada la jugak meninggalkan jejak yang dapat dikesan oleh rakan-rakan pembaca sekalian, daripada terus senyap dan membuatkan blog ini terus berkubur sehingga habis semeseter..


Akhir kata, semoga kalian terus ceria selalu menyambut lebaran yang mulia pada tahun ini. Ziarahi dan kunjungilah sanak saudara, jiran tetangga, rakan taulan dan sahabat handai. Yang jauh kita dekat-dekatkan, yang dekat kita erat-eratkan.. semoga ikatan ukhuwwah antara kita akan berkekalan dan mendapat keberkatan dari Tuhan.. Yang sebenarnya, nak pesan.. jangan ikut macam aku yang tak dapat nak beraya sakan tahun ni kerana terpaksa menyiapkan assignment.. uuuwwwwaaaaaaa....
Semoga ketemu lagi di entry yang lain (insyaAllah sekiranya tidak bizi dan assignment dapat disiapkan).


Tuesday, September 7, 2010

"SEBELUM RAMADHAN MELABUHKAN TIRAINYA.."

Sebelum Ramadhan melabuhkan tirainyaa..
Sebelum mentari syawal menyinarkan cahayanyaa..
Dan sebelum connection celcom broadband aku ni bertambah ke'slow'annya (ada sesapa cikgu BM kat sini?? sila abaikan segala tok nenek grammar, nahu, saraf, dsbgnya dalam entri ni..) dek sempena musim perayaan yang  bakal tiba yang mana juga akan melipat kali gandakan penggunaan internet di kalangan pengguna-pengguna broadband di seluruh malaysia, MAKA DENGAN INI SAYA....

Ingin mengambil kesempatan untuk memohon keampunan dan juga kemaafan di atas segala kekhilafan dan keterlanjuaran saya sepanjang "menulis" di dalam blog ini; yang mungkin telah menimbulkan ke'berbuluan' (sekali lagi sila abaikan kesalahan tatabahasa yang digunakan) para pembaca sekalian, ataupun menimbulkan rasa ketidak senang hatian tentang isu-isu sensitif (sensitif kerrr..??!!) yang sekiranya ada dimuatnaikkan di blog ini, dan juga sekiranya ada unsur-unsur kelucahan melampau, keganasan tahap gaban 18sx, 18sg, 18x2 sama dengan tigaploh nam dsbgnya... sudilah kalian memaafkan kesalahan dan kekhilafan saya itu hendaknya (aku rasa, masa awal cerita tadi ayat aku cam puitis je.. kenapa tetiba dah jadi brutal lak nii?? --->> so, sekali lagi sila tolong abaikannn.. huhhuu)

Ye laa..
kata orang (atau mungkin kata Karam Singh Walia juga) bumi mana yang tidak di timpa hujan.. lautan mana yang tidak pernah bergelora.. sebegitula juga aku yang tak pernah lepas daripada melakukan kesalahan. Jadi, sempena hari baik, bulan baik, janda pun baik... tapi kat pahang (Janda Baik).. aku memohon ribuan kemaafan dan keampunan daripada segala dosa-dosa yang disengajakan mahupun yang tidak disengajakan sepanjang kalian mengenali saya di dunia maya mahupun di kehidupan realiti... Saya tahu, kengkadang penulisan saya ini ada sedikit merapu, tapi saya menulis daripada hati (cewaahhh.. syahdu gitewww), sebab itu adalah isi hati saya yang saya ingin abadikan di sini sebagai sebuah memori yang boleh dikenang dan sekiranya anda rasa saya merapu, anda boleh tinggalkan blog ini dengan senang hatinyaa.. hehehe. InsyaAllah, dari masa ke semasa saya akan cuba memperbaiki diri saya mahupun kata-kata dan bahasa saya ketika berblogging (blogging mahu kena ada etika maaa.. baru orang respek :D) kerana bagi saya, manusia yang baik adalah manusia yang boleh menerima pandangan dan juga kritikan manusia lain dengan hati yang terbuka.. (entri apakah ini?? adakah ia relevan dengan tajukk.. layan je laaa..)

Kepada yang memandu untuk pulang ke kampung tu, pandulah dengan berhati-hati.. Ingatlah insan-insan tersayang yang menantikan kepulangan anda di hari yang mulia ini. Dan kepada pemandu-pemandu yang tidak berhati-hati (read: tidak berhati perut) tu, kalau nak mampos, hang mampos sorang.. jangan nak heret orang lain mati sama dengan hang!! Bukan apa.. kengkadang aku geram dengan sikap-sikap pemandu yang kurang ajar kat jalan raya ni.. (sila ubah mood anda kepada 'emo' sebab aku tengah 'emo' ni).

Kita ni punya la memandu dengan penuh berhemah dan berhati-hati.. datang si la***at ni leh pandu macam jalan tu tok nenek dia yang punya. Disebabkan cara pemanduan dia, tak pasal-pasal orang lain pun terlibat sama. Kalau ko sorang je yang mati takpe, ni tak pasal-pasal keluarga orang lain pun mati sama jugak!! Aku memang geram dengan depa yang memandu dengan tak berhati perut nii... Gggrrrrrr.....

Jadi, sebelum saya menutup entri ini (dan tak tahu la pulak bila den leh buka balik sebab sekarang ni den tengah bizi cari bahan untuk wat assignment yang due datenya tinggal beberapa minggu je lagi -->> camne la nak raya.. asik teringat assignment tak siap jeww.. huhh!! <<-- ironinya, pencarian aku tu masih lom nampak akan membuahkan hasilnya), terimalah sebuah lagu raya, yang bukan dinyanyikan oleh saya, tetapi oleh artis kegemaran saya (saya gemar dia.. dia gemar saya kaahhhh??) untuk hiburan pengunjung-pengunjung blog sekalian.. (cam biasa, lirik turut disediakan untuk memudahkan kalian menyanyi bersama)



Anggun si dara jelita berselindang dan kebaya
Sepadan dengan pemuda tampan dan segak orangnya
Di pagi hari mulia kunjungi sanak saudara
Yang tua tidak dilupa ampun dan maaf dipinta

Yang jauh sudah pun tiba pulangnya untuk beraya
Meriah desa tercinta bagaikan pesta layaknya
Di pagi hari mulia semuanya bergembira
Tua muda miskin kaya berbeza tidak berbeza

Mari adik marilah bang mari kita beraya bersama
Orang jauh janganlah lupa kitalupakan
Sila adik silakan bang sila selera jamu selera
Lemang ketupat dan rendang semua ada

Sebulan kita puasa menahan lapar dahaga
Tiba sudah hari raya yang mulia
Bergembira seadanya kunjungi jiran tetangga
Semoga menjadi amalan selama-lamanya

Pada yang telah tiada kunjungilah pusaranya
Berdoa pada Yang Esa setulusnya
Tanda masih di ingatan sedikit tak dilupakan
Di pagi hari yang mulia tetap dikenang


Dan tidak lupa juga 2 buah kad raya yang tidak seberapa daripada saya buat anda sempena menyambut hari raya yang bakal tiba 2, 3 hari lagii.. Pesanan saya (especially untuk diri sendiri), puasa is the best diet.. so, jangan musnahkan diet anda yang sebulan itu dengan satu hari melantak di hari rayaa.. hohoho







Monday, August 23, 2010

Hikmah Melihat Muka Orang Yang Kita Sayang Sedang Tidur....

salam buat saudara dan saudari seislamku.....
Dah dua entri aku yang aku 'cut n paste' dari kotak email. Mungkin sekadar mem'forward'kan sesuatu yang baik dan mungkin juga untuk direnungkan oleh kita bersama.. Mudah-mudahan kita sama-sama mendapat manfaat dan kebaikan daripada apa yang disampaikan..

Melihat orang yang kita sayang pada saat dia tidur...
Renungkan/lihatlah betapa sayangnya kita pada mereka... ..
Pernahkah anda menatap orang-orang yang anda sayang saat mereka sedang tidur? Kalau belum, cubalah sekali saja menatap mereka saat sedang tidur.
Saat itu yang tampak adalah ekspresi paling wajar dan paling jujur dari seseorang.
Seorang artis yang ketika di panggung begitu cantik dan gemerlap pun akan tampak polos dan jauh berbeza jika ia sedang tidur. Orang paling kejam di dunia pun jika ia sudah tidur tak akan tampak wajah bengisnya.

Perhatikanlah ayah anda saat beliau sedang tidur. Sedarilah, betapa badan yang dulu kuat dan gagah itu kini semakin tua dan lemah, betapa rambut-rambut putih mulai menghiasi kepalanya, betapa kerut merut mulai terpahat di wajahnya. Orang inilah yang tiap hari bekerja keras untuk kesejahteraan kita, anak-anaknya. Orang inilah, rela melakukan apa saja asal perut kita kenyang dan pendidikan kita lancar.

Sekarang, beralihlah. ... Lihatlah ibu anda... . Hmm... kulitnya mulai keriput dan tangan yang dulu halus membelai- belai tubuh bayi kita itu kini kasar kerana menempuhi kehidupan yang mencabar demi kita. Orang inilah yang tiap hari menguruskan keperluan kita. Orang inilah yang paling rajin mengingatkan dan membebeli kita semata- mata kerana rasa kasih dan sayang, dan sayangnya, itu sering kita salah ertikan.

Cubalah menatap wajah orang-orang yang kita cintai..sayangi itu... Ayah, Ibu, Suami, Isteri, Kakak, Adik, Anak, Sahabat, Semuanya...
Rasakanlah sensasi yang timbul sesudahnya. Rasakanlah energi cinta yang mengalir perlahan-lahan saat menatap wajah mereka yang terlelap itu.
Rasakanlah getaran cinta yang mengalir deras ketika mengingat betapa banyaknya pengorbanan yang telah dilakukan orang-orang itu untuk kebahagiaan anda. Pengorbanan yang kadang-kadang tertutupi oleh salah faham kecil yang entah kenapa selalu saja nampak besar.

Secara ajaib Tuhan mengatur agar pengorbanan itu akan tampak lagi melalui wajah-wajah jujur mereka saat sedang tidur. Pengorbanan yang kadang melelahkan serta memenatkan mereka namun enggan mereka ungkapkan. Dan ekspresi wajah ketika tidur pun membantu untuk mengungkap segalanya. Tanpa kata, tanpa suara dia berkata... "betapa lelahnya..penatnya aku hari ini". Dan penyebab lelah dan penat itu? Untuk siapa dia berpenat lelah Tak lain adalah untuk KITA... ..

Suami yang bekerja keras mencari nafkah, isteri yang bekerja keras mengurus dan mendidik anak, juga rumah yang telah menemani hari-hari suka dan duka bersama kita.
Resapilah kenangan-kenangan manis dan pahit yang pernah terjadi dengan menatap wajah-wajah mereka. Rasakanlah betapa kebahagiaan dan rasa terharu seketika menerpa jika mengingat itu semua.

Bayangkanlah apa yang akan terjadi jika esok mereka "orang-orang terkasih itu" tak lagi membuka matanya, untuk selamanya ...







DOA BUAT SAHABAT-SAHABATKU SEKALIAN


Ya Allah ...
Panjangkanlah umur sahabatku.
Kurniakanlah kesihatan yang baik padanya, terangi hatinya dengan nur pancaran iman.
Tetapkanlah hatinya, perluaskanlah rezekinya, dekatkanlah hatinya kepada kebaikan, jauhkanlah hatinya pada kejahatan, tunaikanlah hajatnya baik hajat dalam agama,dunia dan akhirat .....

Ya Muhaimin ...
Jika dia jatuh hati izinkanlah dia menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu agar tidak terjatuh dia dalam jurang cinta nafsu ....
Jagalah hatinya agar tidak berpaling daripada melabuhkan hatinya pada hati-Mu.
Jika dia rindu, rindukanlah dia pada seseorang yang merindui syahid di jalan-Mu.

Ya Allah ...
Jangan biarkan sahabatku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kejalan-Mu..
jika kau halalkan aku merindui sahabatku, janganlah aku melampaui batas sehingga melupakan daku pada cinta hakiki, rindu abadi dan kasih sejati hanya untuk-Mu.

Ya Allah ...
kurniakanlah sahabatku kesenangan, ketenangan, kecemerlangan dan hidayah dari-Mu dalam menempuh cabaran serta liku-liku hidup di dunia dan di akhirat kelak ... AMIIN.



Wednesday, August 11, 2010

SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK

Alhamdulillah, masih lagi aku diberi kesempatan oleh-Nya untuk bertemu dengan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan dan kemuliaan pada tahun ini.. Alhamdulillah dan syukur juga kepada-Nya kerana memberikan aku kelapangan mencatat sesuatu di sini kerana pos aku yang lalu mengatakan aku sangat bizi dengan hal-hal kerja dan studi. Tetapi dengan izin dan kehendak-Nya, diberikan aku sedikit kelapangan untuk aku mencatatkan sesuatu di sini sempena menyambut bulan Ramadhan yang mulia ini.


Aku tidak mahu berceloteh panjang seperti selalu.. Sebaliknya, aku ingin mengambil kesempatan ini, untuk mengucapkan SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK kepada blogger-blogger sekalian, kepada pembaca-pembaca yang singgah di blog aku ini dan tak lupa juga kepada my followers yang empat kerat itu.. (terima kasih ya kerana sudi menjadi follower blog aku yang tak berapa nak grand ini).


Semoga kita sama-sama dapat meningkatkan amalan dan ketaqwaan kita kepada Allah S.W.T di bulan yang mulia ini dan semoga segala amal ibadah kita akan diterima oleh-Nya.. insyaAllah. Di kesempatan ini juga, aku ingin memohon ampun dan maaf sekiranya ada penulisan dan tingkah laku aku yang kurang disenangi serta kata-kata yang tidak enak didengari, sekali lagi aku mohon ampun dan maaf sempena bulan yang mulia ini. InsyaAllah, aku akan cuba memperbaiki kelemahan-kelemahan dalam diri aku dan semoga aku dan juga kalian semua dapat menjadi mukmin yang sejati sebagaimana yang dituntut oleh Islam.. Semoga juga di akhir Ramadhan ini nanti akan meninggalkan impak yang baik dalam diri dan kehidupan kita.. insyaAllah.


Akhirnya, aku tinggalkan kalian dengan beberapa foto yang biasanya menjadi kelaziman di kalangan kita mem'forward'kannya melalui e-mail, mahupun men'tag'kannya di FB dan laman-laman sosial yang sewaktu dengannya; untuk peringatan dan renungan para pembaca sekaliann..




 Dan gambar yang terakhir ini adalah menu berbuka puasa untuk hari pertama di rumah aku tadi. Abang aku yang nombor 3 dan keluarganya sempatlah menyambut puasa dengan emak dan aku. Dan harap-harap lepas ni, adik beradik yang lain juga akan dapat berkumpul untuk berbuka puasa dan bersahur serta berterawikh bersama..


Menu: Kurma (brand Yusof Tayyub), Ketam goreng kunyit, asam pedas (ikan apa aku tak tau..) ayam percik n kuih muih (yang ni beli kat bazar ramadhan)

Amacam?? hot ke tak hot menu hari pertama berbuka puasa aku sekeluarga hari niii?? Ni untuk hari pertama laa.. hari-hari berikutnya, den tak tau lagi apakah masih sebegini lagi menunyaa?? Apapun, di sebalik kemeriahan sambutan Ramadhan ni, aku suka satu tagline yang aku petik dari member FB aku (yanzz brahim) yang mungkin dapat memotivasikan diri aku dan juga mungkin diri kalian supaya tidak mentekedarah terlalu banyak ketika berbukaa, iaituu..
"gemoks kan iman...kuruskan badan"

Renung-renungkan dan selamat beramal... (",)
Wallahu a'lam.




Thursday, August 5, 2010

KU TINGGALKANMU WALAU TANPA KERELAAN..

Musti suspen kan dengan tajuk entry aku kali ni??!! Hahaha.. saja aku nak bikin panas sikit kali nii. Di hujungnya kamu akan tahu siapakah yang akan ditinggalkan itu biarpun tanpa kerelaan diriku.. cewwahhh!! ayat jiwang siott.. hak tuihh!!

Biarlah aku berterus terang saja daripada membiarkan kalian terus berteka teki tentang tajuk entri aku kali ini. Sebenarnya.. aku rasa dalam masa terdekat ni aku akan tidak dapat meng'update' blog aku sesekerap dua bulan yang lepas (bulan-bulan sebelum tu aku bukanlah blogger tegar seperti sekarang.. hehehe) kerana telah kembali bizi dengan assignment, kuliah, dan juga tugas-tugas harian di pejabat yang tidak berapa mengizinkan aku untuk menghadap komputer (untuk mengakses internet especially berblogging) lama-lama. Di samping faktor otak aku yang semakin tumpul ini (mungkin juga disebabkan faktor usia yang dah tak berapa nak muda lagi) tidak lagi mampu untuk mengerah dan memerah idea-idea menarik untuk dijadikan entri kerana mengikut fakta aku bolehlah dikategorikan sebagai orang yang menggunakan otak kanan (kalau yang terel2 sains tu biasa otak kiri kalau tak silap aku - kalau salah tolong betulkan fakta aku iteww) yang mana kategori otak seperti aku ini tidak boleh buat dua tiga (apatah lagi seploh) keje dalam satu masa.

Supaya tidak menjadi seperti yang pernah dikatakan oleh pepatah lama iaitu "yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran", biarlah aku meng'concentrate' dengan aku punya studi dan kerja terlebih dahulu dan sekiranya wujud waktu senggang atau ada idea yang datang mencurah, aku akan meng'update' blog ini (ini bukan janji ehh..). So, to my DEAREST SWEET CHARMING BLOG.. aku terpaksa tinggalkanmu biarpun tanpa kerelaan kerana ada yang lebih penting yang mendahului dirimu perlu aku utamakann..

Last but not least, aku tidak akan tinggalkan kalian dengan tangan kosong sahaja.. Sebaliknya, aku tinggalkan kalian dengan sebuah lagu (berserta lirik - takut kang lupa lirik lakk) yang dinyanyikan semula oleh artis kegemaran aku (Tok Ti), yang mana kalian boleh mainkan berulang-ulang kali sekiranya masih belum ada apa-apa update dari blog inii di samping bagi mengubati  hatimu yang rindu terhadapku itu... wakakakaka

"SESUNGGUHNYAA.. PENANTIAN ITU MEMANG SATU PENYIKSAAN"
 

Penantian
Berapa lama mesti kunanti
Sinar cahaya matamu
Gemerlap bagai bintang
Menghiasi malam
Malam yang menutup diriku

Berapa lama perlu kutunggu
Lontaran suara dari bibirmu
Memecah hening taman
Taman syurgawi
Pada sebuah hati yang sepi

( korus )
Penantian suatu siksa
Yang tidak tertanggung
Oleh tubuhku yang kering dan layu
Kepastian suatu penawar
Dalam suka dan duka
Yang meniti hidupku
( ulang semua )



Thursday, July 22, 2010

HALAL KAHH..??

Errrmm.... hari ni entah kenapa aku malas bangat nak buat kerja. Mungkin kerana mengantuk dan keletihan yang teramat sangat membuatkan aku malas nak buat kerja. Tu yang dari pagi tadi sampai la sekarang aku dok mengadap komputer dan salah satu hasilnya dapatlah anda lihat di blog saya ini..


Yupp.. new template/layout.. ada signature.. tulah kerja yang aku buat daripada pagi tadi. Sebenarnya, inilah method yang aku gunakan untuk ilangkan mengantuk. Kalau mengantuk je.. ngadap PC (bukan wat keje.. tapi access tenet) terus ilang ngantukk.. ngehehehe.


Tapi, series aku rasa ini bukanlah cara yang bagus untuk menghilangkan ngantuk. So, korang janganlah ikut kaedah aku ni.. Sebab Apa?? Sebab ianya melibatkan 'kehalalan dan keberkatan' rezeki yang anda dapatkan daripada pekerjaan anda itu.. So, pasni.. en khairol, kalau ngantuk silalah buka lagu ni kuat-kuat dan kita menari Poco-poco.. huhhuu.


sapa nak joinn..??
JOMM..


TESTING MY SIGNATURE

Harap korang maafkanlah 'kegedikan' aku ini yang terlampau excited nak try test tengok whether my signature tu appear tak kat blog ni.. Tu yang gedik wat entry "testing" nii..

Bagi yang lum ada signature and nak try design, leh lah lawati blog ini (ceeramoon) untuk tutorial bagaimana nak letak signature kat blog/website/facebook/tagged/etc..

SEMOGA BERJAYA DAN SELAMAT MENCUBA..!!

Wednesday, July 14, 2010

KISAH TENTANG DAJJAL

First of all, aku nak ucapkan "welcome home to my dearest Laptop". Setelah kurang lebih seminggu ianya dipinjamkan, kini dia kembali ke pangkuanku. Sementara mood belum mari untuk menghapdate sebarang entry baru, aku rasa aku ingin berkongsi sebuah kisah yang pasti terjadi di akhir zaman nanti iaitu kisah tentang datangnya DAJJAL.. Seorang rakan telahpun mem'forward'kan kisah ini ke dalam kotak e-mail aku dan aku rasa ianya sangat menarik untuk dikongsi bersama.. Jadi, sama-samalah kita hayati dan ambil iktibar serta pengajaran tentang kisah akhir zaman ini.. Sesungguhnya, yang baik itu datangnya daripada Allah, dan yang buruk itu datangnya daripada kelemahan diri saya sendiri..

Di bawah ini, saya lampirkan e-mail yang telah di'forward'kan kepada saya tersebut..

"Dari Abi Umamah Al-Bahiliy, beliau berkata: “Rasululah s.a.w telah berkhutbah di hadapan kami. Dalam khutbahnya itu Baginda banyak menyentuh masalah Dajjal. Baginda telah bersabda: “Sesungguhnya tidak ada fitnah (kerosakan) di muka bumi yang paling hebat selain daripada fitnah yang dibawa oleh Dajjal. Setiap Nabi yang diutus oleh Allah SWT ada mengingatkan kaumnya tentang Dajjal. Aku adalah nabi yang terakhir sedangkan kamu adalah umat yang terakhir. Dajjal itu tidak mustahil datang pada generasi (angkatan) kamu. Seandainya dia datang sedangkan aku masih ada di tengah-tengah kamu, maka aku adalah sebagai pembela bagi setiap mukmin. Kalau dia datang sesudah kematianku, maka setiap orang menjaga dirinya. Dan sebenarnya Allah SWT akan menjaga orang-orang mukmin.
“Dajjal itu akan datang nanti dari satu tempat antara Syam dan Irak. Dan mempengaruhi manusia dengan begitu cepat sekali. Wahai hamba Allah, wahai manusia, tetaplah kamu. Di sini akan saya terangkan kepada kamu ciri-ciri Dajjal, yang belum diterangkan oleh nabi-nabi sebelumku kepada umatnya.


“Pada mulanya nanti Dajjal itu mengaku dirinya sebagai nabi. Ingatlah, tidak ada lagi nabi sesudah aku. Setelah itu nanti dia mengaku sebagai Tuhan. Ingatlah bahawa Tuhan yang benar tidak mungkin kamu lihat sebelum kamu mati. Dajjal itu cacat matanya sedangkan Allah SWT tidak cacat, bahkan tidak sama dengan baharu. Dan juga di antara dua mata Dajjal itu tertulis KAFIR, yang dapat dibaca oleh setiap mukmin yang pandai membaca atau buta huruf.


“Di antara fitnah Dajjal itu juga dia membawa syurga dan neraka. Nerakanya itu sebenarnya syurganya sedangkan syurganya itu neraka, yakni panas. Sesiapa di antara kamu yang disiksanya dengan nerakanya, hendaklah dia meminta pertolongan kepada Allah dan hendaklah dia membaca pangkal surah Al-Kahfi, maka nerakanya itu akan sejuk sebagaimana api yang membakar Nabi Ibrahim itu menjadi sejuk.


“Di antara tipu dayanya itu juga dia berkata kepada orang Arab: “Seandainya aku sanggup menghidupkan ayah atau ibumu yang sudah lama meninggal dunia itu, apakah engkau mengaku aku sebagai Tuhanmu?” Orang Arab itu akan berkata: “Tentu.” Maka syaitan pun datang menyamar seperti ayah atau ibunya. Rupanya sama, sifat-sifatnya sama dan suaranya pun sama. Ibu bapanya berkata kepadanya: “Wahai anakku, ikutilah dia, sesungguhnya dialah Tuhanmu.”


“Di antara tipu dayanya juga dia tipu seseorang, yakni dia bunuh dan dia belah dua. Setelah itu dia katakan kepada orang ramai: “Lihatlah apa yang akan kulakukan terhadap hambaku ini, sekarang akan kuhidupkan dia semula. Dengan izin Allah orang mati tadi hidup semula. Kemudian Laknatullah Alaih itu bertanya: “Siapa Tuhanmu?” Orang yang dia bunuh itu, yang kebetulan orang beriman, menjawab: “Tuhanku adalah Allah, sedangkan engkau adalah musuh Allah.”


Orang itu bererti lulus dalam ujian Allah dan dia termasuk orang yang paling tinggi darjatnya di syurga.”


Kata Rasulullah s.a.w lagi: “Di antara tipu dayanya juga dia suruh langit supaya menurunkan hujan tiba-tiba hujan pun turun. Dia suruh bumi supaya mengeluarkan tumbuh-tumbuhannya tiba-tiba tumbuh. Dan termasuk ujian yang paling berat bagi manusia, Dajjal itu datang ke perkampungan orang-orang baik dan mereka tidak me-ngakunya sebagai Tuhan, maka disebabkan yang demikian itu tanam-tanaman dan ternakan mereka tidak menjadi.


“Dajjal itu datang ke tempat orang-orang yang percaya kepadanya dan penduduk kampung itu mengakunya sebagai Tuhan. Disebabkan yang demikian hujan turun di tempat mereka dan tanam-tanaman mereka pun menjadi.


“Tidak ada kampung atau daerah di dunia ini yang tidak didatangi Dajjal kecuali Makkah dan Madinah. Kedua-dua kota itu tidak dapat ditembusi oleh Dajjal kerana dikawal oleh Malaikat. Dia hanya berani menginjak pinggiran Makkah dan Madinah. Namun demikian ketika Dajjal datang ke pergunungan di luar kota Madinah, kota Madinah bergoncang seperti gempa bumi. Ketika itu orang-orang munafik kepanasan seperti cacing dan tidak tahan lagi tinggal di Madinah. Mereka keluar dan pergi bergabung dengan orang-orang yang sudah menjadi pengikut Dajjal. Inilah yang dikatakan hari pembersihan kota Madinah.


Dalam hadis yang lain, “di antara fitnah atau tipu daya yang dibawanya itu, Dajjal itu lalu di satu tempat kemudian mereka mendustakannya (tidak beriman kepadanya), maka disebabkan yang demikian itu tanam-tanaman mereka tidak menjadi dan hujan pun tidak turun di daerah mereka. Kemudian dia lalu di satu tempat mengajak mereka supaya beriman kepadanya. Mereka pun beriman kepadanya. Maka disebabkan yang demikian itu Dajjal menyuruh langit supaya menurunkan hujannya dan menyuruh bumi supaya menumbuhkan tumbuh-tumbuhannya. Maka mereka mudah mendapatkan air dan tanam-tanaman mereka subur.”


Dari Anas bin Malik, katanya Rasulullah s.a.w bersabda: “Menjelang turunnya Dajjal ada tahun-tahun tipu daya, iaitu tahun orang-orang pendusta dipercayai orang dan orang jujur tidak dipercayai. Orang yang tidak amanah dipercayai dan orang amanah tidak dipercayai.”


Dari Jabir bin Abdullah, katanya Rasulullah s.a.w ada bersabda: “Bumi yang paling baik adalah Madinah. Pada waktu datangnya Dajjal nanti ia dikawal oleh malaikat. Dajjal tidak sanggup memasuki Madinah. Pada waktu datangnya Dajjal (di luar Madinah), kota Madinah bergegar tiga kali. Orang-orang munafik yang ada di Madinah (lelaki atau perempuan) bagaikan cacing kepanasan kemudian mereka keluar meninggalkan Madinah. Kaum wanita adalah yang paling banyak lari ketika itu.


Itulah yang dikatakan hari pembersihan. Madinah membersihkan kotorannya seperti tukang besi membersihkan karat-karat besi.”


Diriwayatkan oleh Ahmad, hadis yang diterima dari Aisyah r.a. mengatakan: “Pernah satu hari Rasulullah s.a.w masuk ke rumahku ketika aku sedang menangis. Melihat saya menangis beliau bertanya: “Mengapa menangis?” Saya menjawab: “Ya Rasulullah, engkau telah menceritakan Dajjal, maka saya takut mendengarnya.”


Rasulullah s.a.w berkata: “Seandainya Dajjal datang pada waktu aku masih hidup, maka aku akan menjaga kamu dari gangguannya. Kalau dia datang setelah kematianku, maka Tuhan kamu tidak buta dan cacat.”


Dari Jabir bin Abdullah, katanya Rasulullah s.a.w bersabda: “Dajjal muncul pada waktu orang tidak berpegang kepada agama dan jahil tentang agama. Pada zaman Dajjal ada empat puluh hari, yang mana satu hari terasa bagaikan setahun, ada satu hari yang terasa bagaikan sebulan, ada satu hari yang terasa satu minggu, kemudian hari-hari berikutnya seperti hari biasa.”


Ada yang bertanya: “Ya Rasulullah, tentang hari yang terasa satu tahun itu, apakah boleh kami solat lima waktu juga?” Rasulullah s.a.w menjawab: “Ukurlah berapa jarak solat yang lima waktu itu.”


Menurut riwayat Dajjal itu nanti akan berkata: “Akulah Tuhan sekalian alam, dan matahari ini berjalan dengan izinku. Apakah kamu bermaksud menahannya?” Katanya sambil ditahannya matahari itu, sehingga satu hari lamanya menjadi satu minggu atau satu bulan.


Setelah dia tunjukkan kehebatannya menahan matahari itu, dia berkata kepada manusia: “Sekarang apakah kamu ingin supaya matahari itu berjalan?” Mereka semua menjawab: “Ya, kami ingin.” Maka dia tunjukkan lagi kehebatannya dengan menjadikan satu hari begitu cepat berjalan.


Menurut riwayat Muslim, Rasulullah s.a.w bersabda: “Akan keluarlah Dajjal kepada umatku dan dia akan hidup di tengah-tengah mereka selama empat puluh. Saya sendiri pun tidak pasti apakah empat puluh hari, empat puluh bulan atau empat puluh tahun. Kemudian Allah SWT mengutus Isa bin Maryam yang rupanya seolah-olah Urwah bin Mas’ud dan kemudian membunuh Dajjal itu.”


Dan menurut ceritanya setelah munculnya Dajjal hampir semua penduduk dunia menjadi kafir, yakni beriman kepada Dajjal. Menurut ceritanya orang yang tetap dalam iman hanya tinggal 12,000 lelaki dan 7,000 kaum wanita. Wallahu A'lam......"

Thursday, July 8, 2010

:::MAKLUMAN:::

PERHATIAN..
BLOG INI TIDAK AKAN BEROPERASI (NO NEW UPDATE) SELAMA KURANG LEBIH SEMINGGU..
BUKAN APA, ADIK AKU PINJAM LAPTOP SEBAB LAPTOP DIA ROSAK
SO, AKU AMATLAH 'KESANGAPAN' PADA WAKTU MALAM SEKARANG INI KERANA TIDAK DAPAT MENGAKSES INTERNET..
TAPI, DEMI ADIK AKU TAKPE ARR.. AKU BERKORBAN
ARINI ARI DIA...
SOK LUSA MANA TAU ARI AKU..

GUNA DESKTOP OPISS??
OH NO..!!
AKU TAKKAN GUNAKANNYA UNTUK HAL PERIBADI..
ITU ADALAH AZAM AKU
SEKARANG NI AKU TENGAH GUNA KOMPUTER OPIS KERANA SEKARANG ADALAH WAKTU REHAT.. NGEHEHEHE

SO, INSYA-ALLAH AKU AKAN KEMBALI BERBLOGGING PADA MINGGU HADAPAN
SEMOGA AKU AKAN DAPAT MENGHASILKAN ENTRY-ENTRY YANG LEBIH MENARIK DAN BERMANFAAT PADA MASA HADAPAN

OH YAA.. KELAS UITM (e-PJJ) PUN AKAN BERMULA PADA MINGGU HADAPAN (18/7/2010)
KORANG TOLONGLAH DOAKAN AKU SUKSES DALAM PELAJARAN AKU YERKK..
MOGA BAKI 2 SEMESTER YANG TINGGAL INI AKU AKAN DAPAT PULUN 4 PLAT
AMIINN..

Wednesday, June 23, 2010

AKU KENALKAH???

Lagi artikel menarik yang aku petik dalam akhbar hari Isnin.. Maklumla.. aku ni selalu terlewat mendapat berita terkini kerana aku seringkali membaca surat khabar yang dah expired.. Orang baca berita terkini, aku lak dok baca berita yang dah basi.. dah tak jadi hot story bak kata kengkawan aku.. huhhuu.. Untuk pengetahuan korang, aku ni keja kat library dan tugas utama aku adalah membuat 'paper cutting'. So, sambil mencari dan memilih artikel untuk disimpan, aku pun selak dan baca la berita yang aku rasa menarik. Tu yang aku rasa tertarik menarik kau memang da bomb dengan berita nan satu ini. Masa baca headline dia biasa-biasa je.. Sekali yang menggemparkan adalah pada perkataan yang aku underline kan dalam paper tu.. "PEMBANTU PERPUSTAKAAN" okayyy..!!


Jadi persoalannya di sini, adakah aku kenal dengan 'Pembantu Perpustakaan' yang dimaksudkan itewww??!!
Sekian, khairol singh wali songo melaporkan dari bilik berita.. :-)

Tuesday, June 22, 2010

MEREKA YANG SEKUFU DENGAN AKU.. LaLaLa..

Demam piala dunia sedang melanda rakyat di mana-mana negara di dunia ini.. Tapi, aku tidak merasakan tempiasnya. Ko nak rembat ke, ko nak layang kat kuning, biru, merah, hijau, petrol, plumbum ke, ko nak berjaga sampai tengah malam dan pastu kat tempat keje dah macam orang berak kapur.. Lantak pi lah.. Ada aku kesahh??!! Life aku tetap berjalan seperti biasa.. Tapi, aku cam amek la jugak pot sikit-sikit tentang keputusan perlawanan and tengokla jugak mana-mana game yang sempat aku tengok. Kang orang kata cam katak bawah tempurung lakk.. Tak mengikuti perkembangan semasa langsung!!

Well, aku ingatkan hanya aku sorang je yang tak berapa nak menjadi 'follower' kepada World Cup ni, tapi rupa-rupanya.. aku baca artikel kat bawah ni, ada jugak mereka yang sekufu dan seangkatan ngan aku yerkk..


-dipetik daripada akhbar NST-

Apapun, setiap orang ada minat dan pandangan masing-masing. Bagi aku, aku memang tak minat nak tengok football match, apatah lagi nak main bola sepak. Masa sekolah dulu, time PJK aku selalu doa dalam hati, janganlah arini PJK cikgu ajar main bola.. Damn!! huhhuu. Masa sekolah dulu, aku main gak sport like volleyball (sayangnya.. ketinggian tak mencukupi), hoki, dan yang paling aku suka adalah badminton. Sampai sekarang pun aku suka main badminton bila ada kelapangan.

Akhir kata, bak kata abang ipar aku (tak tau la dia ni sekufu ngan aku ke tak.. hehehe), buat apalah korang ramai-ramai nak penat-penat kejar dan rebut bola yang satu tu, bagi sorang satu sudah.. abis citerrr..
"HIDUP BOLA SEPAK MALAYSIA, MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA"


SENGAL..!!

Ari Ahad aritu, mak sedara aku suruh amek anak dia (sepupu aku) balik dari tuisyen jam 6.00 ptg. Lebih kurang jam 5.50 ptg aku pun pergilah amek sepupu aku tu dengan menaiki motosikal. Sampai tempat tuisyen, bebudak tu masih lum keluar lagi. Ada la 4-5 buah kenderaan mak bapak, abang kakak, yang sedang menunggu anak mereka. Dalam hati aku kata "lambatnya pulakk.. (ke aku yang sampai awal sangat??)". Matahari petang yang memancarkan cahayanya telah menimbulkan rintik-rintik peluh kat dahi aku. Yang aku pun satu, dengan ber'sweater' bagai, pastu helmet tak tanggal, memanglah panass!! Lagi mau kompelen.. Tak lama pastu aku nampak bebudak tuisyen tu dah mula keluar. Aku nampak la sepupu aku tu keluar, pastu dia masuk balik. Agaknya tak nampak aku kott.. akupun dok jauh sikit dari tempat biasa mak bapak tunggu. Dalam 5minit camtu dia kuar balik dan nampak aku. Apabila aku nampak dia, akupun mula menghidupkan enjin motor dan tetibaa..
"YA ALLAH.. HELMET TAK BAWAK!!"

Perggghhh!! malunya aku.. yang sepupu aku ni dah siap bonceng kat belakang. 
Last-last aku suruh dia turun balik n suruh dia tunggu jap, aku balik amek helmet kat rumahhh.. huhhhuuu.
Sengal ke tak sengal aku niii..??!!!

Monday, May 10, 2010

SELAMAT HARI IBU..

Selamat Hari Ibu untuk emak aku dan juga ibu-ibu seluruh duniaa.. semoga senantiasa berada di dalam naungan rahmat dan kasih sayang Allah Ta'ala dunia dan akhirat hendaknya. Amiin..

Untuk meraikan emak kami sempena Hari Ibu pada tahun ini, kami adik beradik telah bersepakat untuk 'makan besar' di Muara Sungai Duyong, Melaka sehari lebih awal iaitu pada hari sabtu 8.5.2010. Alhamdulillah, pada tahun ini juga, semua adik beradik aku dapat berkumpul bersama-sama (susah sebenarnya nak mengumpulkan adik beradik aku yang enam orang tu dalam suasana sebegini kerana pasti akan ada satu keluarga yang tak dapat turut serta) bagi meraikan emak kami. 

Akak aku yang tinggal jauh (jauhlah sangat.. padahal kat KL je.. hohoho. Tapi sebab semua adik beradik aku yang lain dok melaka, kira dia yang paling jauh la tu..), pun sempat balik walaupun agak 'rushing' kerana perlu balik ke KL keesokan paginya untuk menghantar anaknya kembali ke asrama. So, malam tu, family aku la paling ramai sekali kott (adik beradik aku 6 orang, mak aku sorang, aku sorang, menantu-menantu mak aku 5 orang, cucu-cucu mak aku 15 orang, total... korang kira lah sendiri). So, kat bawah ni adalah antara gambar-gambar yang aku sempat snap guna kamera handphone murah aku ni.. tapi, tak banyak la sebab dah orang lain sibuk nak makan, takkan aku nak tengok jer.. hehehe

Meja yang telah di'booking' pada malam itu
dan juga hidangan yang telah ditempah..

Yang diraikan pada malam itu - EMAK AKU (tudung purple)
yang kiri sekali tu akak aku yang dok "jauuuhhhhh" tu...

acara makan-makan pun bermulaa..

Ok.. TAMAT CERITA HARI IBU

sekarang aku nak citer pasal exam aku yang dah pun berakhir pada 6 Mei yang lalu. Alhamdulillah, aku telah dapat menjawab semua kertas dengan jayanya (dalam erti kata lain, aku tak absent la pada exam tersebut), biarpun agak haru biru jugak aku nak selesaikan kesemua kertas tersebut..

apa-apa pun, semuanya sudah berakhir, dan yang patut aku buat sekarang adalah, berdoa dan berdoa dan berdoa dan akhirnya, bertawakkal aja lah dengan apa yang telah aku jawab dan apa yang telah aku usahakan.. Semoga Allah peroleh kan aku dan kawan-kawan aku kejayaan yang cemerlang dalam peperiksaan tersebut.. amiin.

so, sekarang adalah masa untuk melepaskan ketegangan dan keregangan fikiran.. nak gi nonton wayang, kat Masjid Tanah ni, manalah ada panggung wayang. So, ngadap je la laptop ni.. tupun, aku tak tau nak wat apa. Masa cuti sem dulu, aku ada gak "songlap" novel (adalah dalam 10 buah) kat matrik. yelaa.. yelaaa.. nanti aku pulang balik la bila dah abis baca. Akupun nak wat apa dengan novel-novel tu.. apa ingat rumah aku ni Arkib Negara Malaysia ke nak simpan novel-novel tu sume.. huhhuuu

unfortunately, sampai sekarang pun aku lum lagi start reading those novels. wat kata kengkawan aku, mood lum mari lagi.. tengokla satu dua hari nanti.. kalau mood dah mari nanti aku baca arrr. Pastu lak, ada job lain menanti aku.. kesahnya, mak aku siang-siang lagi dah booking aku nak suruh aku wat kan penahan untuk dia tanam pokok buah naga.. Cerita bermula apabila mak aku tu 'jelez' (dari sudut persaingan secara sihat) dengan mak sedara aku yang tinggal kat sebelah ni sebab pokok naga dia dah berbuah setelah setahun lamanya.. tu yang mak aku tu nak sangat tanam pokok naga tu.. errrmmm.. mungkin weekend ni aku tolong wat kan la kott.. insyaAllah

agenda lain adalah, maybe aku kena gi kursus kahwin bulan ni. memula aku ingat nak gi kursus yang diadakan pada bulan 6. oleh kerana akak aku nak meng'khatan'kan anak dia dan membuat kendurinya pada 13.6.2010 (tarikh yang patutnya aku gi kursus kahwin), maka terpaksalah aku mengawalkan (baca: meng awal, bukan mengawal) tarikh kursus tu pada bulan 5. tupun kalau ada kosong sebab aku lom tipon lagi pun..

ABIS CITER EXAM.. CITER ARINI PULAKKK

balik daripada kerja, mak aku dah siap panaskan lebih kuey tiow goreng pagi tadi and letak kat atas meja makan. di sebelahnya adalah secawan nescafe O.. so, lepas solat asar aku pun menjamah hidangan tersebut sementara mak aku bagi makan ayam..

aku rasa air nescafe O itu sungguh tawar sekali.. lalu aku tambah gula
oleh kerana ia masih panas lagi, aku biarkan air itu dahulu dan memakan kuey tiow goreng tersebut
sedang enak aku menjamu selera, tiba-tiba handphone aku berbunyi.. mak sedara aku rupa-rupanya
kami pun berbual..

selepas becakap di telefon, aku kembali menyambung hidangan..
eh2.. sudah tiada air di atas meja itu..
lalu akupun bertanya kepada mak aku yang sedang bersembang di luar

AKU: Mak dah minum air orang (ganti nama diri bagi saya) ke??

EMAK: Mak minum air mak atas meja tu..

AKU: Laa.. air mak ke?? ingatkan air orang tadi.. Tawar air tu.. orang tambah gula..

EMAK: Laaa.. Patut le aku minum maniss.. ko tambah gula rupanya. tadi aku buat tawar rasanyaa..

AKU: Errmmm.. Patut le tawarr.. rupa-rupanya mak punyaaa.. huhhuuu

Moral of the story: Mak aku tu baru dapat sakit kencing manis. tapi belum di tahap bahaya.. masih 10 di bawah Par lagi (eh2, cam main golf pulak).. tu yang dia buat air untuk dia tu tawar.. yang aku pulak gi tambah gula kat air orang tua tuh sebab aku rasa tawar.. nayaa-nayaa!!! Mana la aku tau, aku ingatkan mak aku panaskan kuey tiow goreng tu siap pakej dengan air nescafe O nya sekali.. OOOOO.. rupa-rupanya tidakkk.. hohoho